17 marca 2013

Obiady na każdy dzień tygodnia :)

Jem już śniadania i wypadałoby się wziąć za regularne odżywianie w całości Postanowiłam wykorzystać po raz kolejny bloga bo zauważyłam, że to co napiszę z reguły realizuję  

Postanowiłam tak zorganizować tydzień aby móc gotować co drugi dzień "prawdziwy" obiad i jeść jak człowiek. Zaczęłam od dzisiaj - 17.03.2013 r. Ugotowałam jedzenie na dzisiaj i na poniedziałek. Od razu mówię, że nie będą to zbyt skomplikowane posiłki  Raz, że nie jestem mistrzynią kuchni, dwa, że w związku z realizacją celu długoterminowego nr 1 oraz pielęgnowaniem sukcesu nr 5, który wymaga szkolenia, nie posiadam zbyt wielu środków w portfelu

Tak czy inaczej szumnie nazwałam swój plan  Projekt: obiady na każdy dzień tygodnia! I począwszy od dzisiaj będę edytowała post co drugi dzień i dopisywała danie. Przepisy pominę, wszak to nie jest blog kulinarny, ale w ramach organizacji i oszczędzania będę dopisywać przybliżony koszt składników na obiad.

Zaczynamy!  

17.03.2013 r. smażona wątróbka drobiowa (500 gr wątróbki drobiowej i jedna cebula ~ 7 zł)


19.03.2013 r. zupa grzybowa (moja zupa grzybowa to dwa udka, przyprawy i mrożonka Hortexu + śmietana do zabielenia ~ 12 zł)



21.03.2013 r. fasolka po bretońsku (koszt mojej fasolki to ok.18 zł przy użyciu fasolki z puszki)



23.03.2013 r. kotlety mielone z ziemniakami i ogórkiem kiszonym (koszt nie do określenia - wspomogłam się wcześniej zrobionymi kotletami i ogórkami, dokupiłam ziemniaki. I to na jeden obiad bo jutro żeberka :)


Tym sposobem kończę obiadowe wyzwanie - kończę sukcesem!

Wnioski:
- nawet jak się pracuje można regularnie gotować i spożywać posiłki,
- można to robić bez pomocy innych członków rodziny,
- wystarczy plan i organizacja

Pozdrawiam i zostawiam Was z cytatem:

Proste potrawy sprawiają nam tyleż przyjemności, co wystawne uczty, gdy tylko bolesne uczucie głodu zostaje usunięte. http://cytatybaza.pl/cytaty/kulinarne-o-gotowaniu/?cpn=2
Proste potrawy sprawiają nam tyleż przyjemności, co wystawne uczty, gdy tylko bolesne uczucie głodu zostaje usunięte. http://cytatybaza.pl/cytaty/kulinarne-o-gotowaniu/?cpn=2

"W garnku trzeba dobrze zamieszać, tak jak w życiu"
Robert Makłowicz

3 komentarze:

Kataleja pisze...

Wyglada smakowicie. Z tego co napisalas wynika, ze jutro znow watrobka. Polecam jako urozmaicenie potrawy pieczone jablka. Watrobka i pieczone jablka to jest to:) Smacznego.

Fentropia pisze...

oho będę śledzić! :D Mój portfel jest dosyć biedny więc może coś dla siebie znajdę :d

Navia pisze...

Plan jest taki, że gotując codziennie się zamęczę ;) Więc raz na dwa dni. Ale potrawy wydają się smaczniejsze po "przegryzieniu się" przez noc :)

Pozdrawiam i dziękuję za radę :)

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszelkie opinie i wskazówki :)